21 Ekim 2020
20 Ekim 2020
20 Ekim 2020
11 Ekim 2020
10 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
9 Ekim 2020
8 Ekim 2020
8 Ekim 2020
8 Ekim 2020
8 Ekim 2020
6 Ekim 2020
6 Ekim 2020
6 Ekim 2020
6 Ekim 2020
4 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
3 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
2 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
24 Ekim 2020
22 Ekim 2020
20 Ekim 2020
30 Eylül 2020
28 Eylül 2020
28 Eylül 2020
27 Eylül 2020
27 Eylül 2020
26 Eylül 2020
22 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
21 Eylül 2020
20 Eylül 2020
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elmalı’da, 1999 yılında üzüm bağı yatırımı yapan Likya Bağları, Tarık Özkan ve oğulları Burak ve Doruk Özkan tarafından kuruldu. Bölgede yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş üzüm çeşitlerine yeniden hayat veren Likya Bağları’nda, toplam 500 dönüme yakın alanda bağ bulunuyor. Firma, bu yıl 700 tona yakın üzümden çıkan çekirdeklerin de yağını çıkardı. 1,4 kilogram çekirdekten sadece 1 gram yağ çıkarken, 700 tona yakın üzümden sadece 500 litre yağ edildi.
‘ANADOLU ÜZÜMLERİ FRANSIZ ÜZÜMLERİNDEN DAHA KALİTELİ’
Yönetim Kurulu üyesi Burak Özkan, 21 yıl önce başlayan bağ yatırımlarında ilk yıllarda Türkiye’de az olan veya hiç olmayan Fransız cinsleri getirdiklerini belirterek, “2002 yılından itibaren kaybolmuş endemik cinslerin peşine düştük. Bir kök, bazen iki kökten kaybolmuş cinsleri çoğaltarak sanayi ürünü haline getirdik ve markalaştırdık. Gördük ki Anadolu üzümlerinin birçoğu Fransız üzümlerden çok daha kaliteli. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Özkan, şu anda 13’ü Elmalı bölgesinde olmak üzere kaybolmaya yüz tutmuş 18 çeşit üzümü çoğaltma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEN YAĞ VE TOZ
Üzümün suyunu aldıktan sonra çekirdeğini yağ olarak değerlendirdiklerini belirten Özkan, “Bu da kozmetik hammaddesi ve gıda olarak değer buluyor. Çekirdeğinden öğütülmüş tozlar da yapıyoruz. Sağlık için kullananlar var. Üzüm çekirdeği yağı damla damla toplanan bir ürün. 700 dönüm kadar bir alandan aşağı yukarı 500 litre ürün alabiliyorsunuz. Oldukça değerli bir hammadde. Üretimi tabi kısıtlı. Piyasa satış fiyatı 250 mililitre şişelerde 160 lira civarında” diye konuştu.
DÜNYANIN EN ZOR YANAN YAĞI
Yağda üretim sürecinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Burak Özkan, “Üzümden ayrılan çekirdeğin çok hızlı kurutulması gerekiyor. Özel kurutma fırınlarında hemen kuruttuktan sonra soğuk prese alıyoruz ve bu değerli yağı elde ediyoruz. Sızma zeytinyağını kullanabildiğiniz her yerde, salatalarda, yemeklerde, kozmetikte, ilaç hammaddesi olarak kullanım alanı çok fazla. Yağ yanma oranı çok yüksek, dünyadaki en zor yanan yağ, mutfakta falan yanması imkansız, 280 derecede yanıyor” dedi. Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin de özel yemeklerinde üzüm çekirdeği yağı kullandıklarını dile getiren Özkan, aroması baskın olmadığı için özellikte balık kızartmalarda tercih edildiğini söyledi.
E VİTAMİNİNDEN 50 KAT GÜÇLÜ
Türkiye’deki uzman isimlerden Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Başkanı Dr. Ali Güler, üzüm çekirdeği yağıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Üzüm çekirdeği yağının içerdiği oligomerik proantosiyanidin bileşiklerinin C vitamininden 20 kat, E vitamininden 50 kat daha güçlü bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Güler, üzüm çekirdeğinin özellikle E vitamini açısından zengin ve yüksek miktarda antioksidan özelliği gösterdiğini söyledi. Flavonoidler açısından da zengin olduğunu belirten Dr. Ali Güler, “Bu antioksidan bileşikler vücutta serbest radikallerin oluşumunu engellediği için antikanserojen olarak nitelendiriliyor. Bazı alanlarda antijenik olarak yaşlanmayı geciktirici özelliği olduğu belirtilir. Çok değerli bir ürün. Özellikle Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ciddi miktarda üretildiğini biliyoruz. İnsan sağlığı açısından önemli bir ürün” ifadelerini kullandı.
kaynak: karar
E vitamininden 50 kat daha güçlü!
Yorum Yaz