İmsak Vakti a 02:00
Mersin PARÇALI BULUTLU 32°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

McDonald’s: ”Bizimle Çalışmak İster misiniz?”

Kurumsal şirketlerin dijital sayfalarda paylaştığı iş ilanlarında, kendinize uygun pozisyonlarında iş aradığınızda, misafir olduğunuz McDonald's restoranlarının reklam alanlarında; ''Bizimle çalışmak ister misiniz?'' iş teklifini görebilirsiniz. Çalışma hayatınızı kolaylaştırmak için doğru bilgileri edinmenin ayrıcalıklarını keşfetmelisiniz. Bu bağlamda özgün içeriklerin yer aldığı blog sayfamda McDonald's'ın tarihe ilham veren başarı hikayesini, hamburger üniversitesini, kariyer hedeflerini, çalışma saatlerini, öğrenmeye hazır mısınız?

Patrick McDonald, Manchester, New Hampshire GP Krafts ayakkabı fabrikasında çalışan 20.000 işçiden biriydi. Vardiya amiri pozisyonunda 42 sene hizmet verdi. Şirketine sadık olan bir çalışandı. Yıllarca sürdürdüğü kesintisiz hizmetine rağmen kendisine değer verilmedi, teşekkür edilmedi. Bağlı bulunduğu görevinden emekli maaşı bağlanmadan azledildi. İşini verimli yapmasına engel teşkil edecek kadar yaşlanma durumu fabrikadan iş çıkışına gerekçe olarak gösterildi.

Richard James “Dick”, Maurice James “Mac” McDonald kardeşler, İrlandalı göçmenlerin evlatları olarak Manchester, New Hampshire’da doğdu. ”Mac McDonald” Central, ”Dick McDonald” ise West lisesine gitti. Mezuniyetlerinden sonra 1920 yılında Hollywood, Kaliforniya’ya taşındılar. Babaları Patrick McDonald’s’ın yaşlandığı zaman maddi bir güvenceye sahip olmadığını gören “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşler, 50 yaşına gelmeden servetlerini aramanın ve kendi miraslarını oluşturmanın planlarını yaptı.

“Dick” ve “Mac” McDonald: ”Beacon Sinemasına” Veda Etti.

Columbia film stüdyolarında set taşıma, bakım ve onarım işlerini yaparak hafta da 25 dolar maaş kazanıyorlardı. Film yönetmenliğinin ve yapımcılığının hayalini kuruyorlardı. “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşler, kamera arkasında kendilerine özgü ve gösterişli roller bulamadı. Los Angeles’ın 32 kilometre dışında kalan 750 kişilik sinema salonunu 1930 yılında satın aldı. İsmini ”Beacon sineması” olarak değiştirdi.

Büyük buhran, 1929 yılından, 1939 yılına kadar sürdü. Ekonominin belirsizliği içinde yaşayan tüm insanları ciddi ölçüde etkiledi. Yiyecek kıtlığı vardı. İnsanlar ailesini geçindirmek için kaynak bulmakta güçlük çekiyordu. Erişilmesi kolay ve ucuz olan malzemelerden yapılan yemekler tercih ediliyordu. Hamburger, sandviç, su böreği, köfte popülariteyi yakaladı. İnsanların sinemaya olan ilgisi ve maddi imkanları yok denecek kadar azdı. “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşlerin sinema sektöründeki girişimleri yaşadıkları büyük buhranla beraber başarısız oldu. Beacon sinemasını 1937 yılında satarak eğlence sektörüne veda etmek zorunda kaldılar.

McDonald’s Bar-B-Q Restoranı: ”15 Mayıs 1940” Yılında Açıldı.

Dick ve Mac McDonald kardeşler, 1937 yılında hava limanı yakınlarında Kaliforniya, Monrovia’da ”Air Dome” adını verdikleri ”sosisli sandviç büfesi” açtılar. Müşteri sayısı azdı. Restoranı taşıma kararı aldılar. Yeniden mütevazi bir başlangıç yaparak, 15 Mayıs 1940 yılında Maurice, yaklaşık 80 kilometre doğusunda Kaliforniya’nın 100.000 nüfuslu San Bernardino kentinde geleneksel arabaya servis konseptinde ilk McDonald’s Bar-B-Q restoranlarını açtılar.

Hamburgerlerin hazırlık süreçleri sandviçlere göre daha hızlı ilerliyordu. Restoran cirosunun toplam gelirinin büyük bir kısmına hamburgerler sahipti. “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşler bunun bilincinde hareket ederek “McDonald’s Bar-B-Q” projesini 1948 yılında sonlandırdı. Restoranları üç ay kapalı konumda kaldı. Siparişlerini standart seviyede tutup maksimum verimliliği tam kapasite arttırmak için mutfaklarını yeniden tasarladılar. Menülerini daraltıp dokuz ürüne indirdiler. Bunlar; hamburger, cheese burger, süt, kahve, meşrubat, patates cipsi ve bir dilim turtadan oluşuyordu.

Garson kadınlar, müşterilerin araçlarına ve oturdukları açık hava tezgahlarına yemek servisi yapıyordu. Ekstra bahşiş almak için flört etmeye fazla zaman harcamaları nedeniyle “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşlerin gözünde yavaş ve güvenilmez çalışanlardı. Garson kadınlardan daha verimli bir hizmet yolu arayıp buldular. Self-servis sistemini kurdular ve garsonlara çalışacak bir alan bırakmadılar. Bunun yanı sıra bulaşık makinesine ve bulaşık personeline duyulan ihtiyacı ve maliyeti restoran giderlerinden kaldırmak üzere harekete geçtiler; Tabak, çatal, bıçak takımları yerine kağıt ambalajları, plastik bardakları kullanıma aldılar. Fiyatlarını yarıdan yarıya indirdiler. Edindikleri bilgileri, verimliliği, en üst düzeye entegre eden bir düzenin montaj hattı ”Speedee service system,” ile kuruldu. Hızlı servis hizmetinin verildiğini gösteren bu değerli slogan 1960 yılına kadar McDonald’s’ın büyük ve kırmızı tabelasında kullanıldı.

Dick ve Mac McDonald kardeşler menülerini 1949 yılında piyasadan çok daha ucuza satan bir restoran haline getirdi. Hamburger ve milkshake servis ediliyordu. Patates cipsi yerine patates kızartması menüye eklendi. Coca-Cola ve bira fıçıdan çekiliyordu. Hamburgerlerin süslemesi yapıldıktan sonra sarım kağıdına paketlenir, ısı lambalarının altında servis sıcaklığında korunurdu. Müşteri siparişleri sıcak, taze ve hızlı bir şekilde teslim edilirdi. McDonald’s çalışma istasyonlarında görev yapan ekip üyeleri kendi alanlarında uzmanlaşmış kişilerdi. Izgarada etlerin pişirilmesi, sosların eklenmesi, hamburgerlerin süslenmesi, milkshake siparişlerinin hazırlanıp servis edilmesi, standart ve maksimum verimlilikte üretiliyordu. Örneğin; hazırlanmakta olan hamburger siparişinin içerisine; hardal, ketçap, soğan ve iki dilim turşu eklenerek servis ediliyordu. Fazla ya da eksik malzeme kullanılmıyordu. Dick McDonald: ‘İnsanlara seçenek sunsaydık, kaos çıkardı,’ diyerek bu konudaki fikrini kısa ve net olarak açıklamıştır.

Ray Kroc: ”McDonald’s Franchise Acentesi Olmaya Karar Verdi.”

Raymond Albert Ray Kroc, 1954 yılında milkshake karıştırma makinesi distribütörü olarak hizmet veriyordu. “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşlerin Kaliforniya, San Bernardino restoranları için verdikleri sekiz adet Multi-Mixer makinesi siparişi Ray Kroc’un ilgisini çekti. McDonald’s restoranını merak edip ziyaret etti. Restoranın görünümüne, işleyişine, verimliliğine hayran kaldı. Franchise acenteliğini yapmaya karar verdi.

Ray Kroc, ilk McDonald’s restoranını 15 Nisan 1955 yılında Ilinois eyaletinin Des Plaines kentinde açtı. 1953 yılında Stanley Meston tarafından tasarlanan mimari yapı restoranda kullanılmıştı. Altın kemerlerin altında kırmızı ve beyaz fayanslarla döşenmişti. Görünümü ve işleyişi dikkat çeken McDonald’s restoranın ilk gün ki satışları 366,12 dolara ulaştığı bilinmektedir. McDonald’s, hızlı bir şekilde büyümeye başladı. İki yıl içinde 40. restorana ulaştı. McDonald’s’ın ilk işletmecileri Art ve Bernice Bender, ilk işletmeci restoranlarını Kalifornia, Fresno’da açtı.

McDonald’s Ar-Ge departmanı 1960 yılında kuruldu. Mühendisler ve teknisyenler tarafından kullanılan ileri üzey teknolojik araçlar, Hamburger hazırlama sürecinin daha hızlı, kaliteli, standart, verimli hale getirdi. Örneğin; Üretimi yapılan hamburger içerisinde kaç gram ketçap sıkılacağı, doğranmış soğanın kaç milimetre kesilmesi, etin kalitesi, en ince ayrıntılarına varana kadar analiz edilirdi. Raymond Albert Ray Kroc bu konuda şunları diyor; “Kusursuza ulaşmak zordur. Ancak ben McDonalds’ta kusursuzluğu amaçlıyorum. Geri kalan her şey ikincil öneme sahip benim için.”

Ray Kroc: ”McDonald’s Bayilik Gayrimenkul Şirketi” Kurdu!

Ray Kroc, sistemli ve hızlı bir şekilde büyümeye devam etmek istiyordu. Yeni açılan restoranlardan küçük bir pay alıyordu, hayal kırıklığına uğramıştı. “Dick” ve “Mac” McDonald kardeşler tasarladıkları orjinal McDonald’s restoranlarında kendileri dışında planlanan değişikliklere karşı kapalı konumdaydı. Restoran sayılarının az tutulmasına da özen gösteriyorlardı.

Harry J. Sonneborn Tastee Freeze finans başkan yardımcısı olarak çalışıyordu. Rey Kroc’a yeni nesil bir finansal fikirle başvurdu. McDonald’s restoranlarının inşa edildiği arazilerin mülkiyeti satın alındı. Franchise işletmele sahiplerine kiralandı. ”McDonald’s Franchise Realty Corpertion.” adında emlak şirketi kuruldu. Finansal varlıkların değerleri Harry J. Sonneborn modeliyle küresel ölçüde büyümüş oldu.

Richard James “Dick”, Maurice James “Mac” McDonald kardeşlerle 1961 yılında yapılan uzun süreli görüşmelerin sonunda 2.7 milyon dolar karşılığında Raymond Albert Ray Kroc’a McDonald’s şirketinin marka isimi ve pazarlama haklarının tamamını satıldı. Dick ve Mac McDonald kardeşler, Kaliforniya’nın San Bernardino kentindeki orijinal McDonald’s restoranlarının ismini ”The Big M” olarak değiştirmek zorunda kaldı. Ray Kroc, ”The Big M” restoranın yakınlarında yeni bir McDonalds şubesi açtı. Dick ve Mac McDonald kardeşleri iflasa sürükledi.

McDonald’s Hangi Ülkelerde ilk Restoranlarını Açtı?

  • 1940: ABD
  • 1967: Kanada
  • 1971: Avusturalya
  • 1971: Almanya
  • 1971: Japonya
  • 1972: Fransa
  • 1974: İngiltere
  • 1979: Brezilya
  • 1985: İtalya
  • 1986: Türkiye
  • 1990: Rusya
  • 1990: Çin
  • 1991: Endonezya
  • 1993: Suudi Arabistan
  • 1995: Güney Afrika
  • 1996: Hindistan
  • 1998: Pakistan
  • 2014: Vietnam

McDonald’s Hamburger Üniversitesi: ”Hamburgeroloji”

Frederick Leo Turner kariyerine 1956 yılında McDonald’s’ta ızgara operatörü olarak başladı. ”Kalite, Hizmet, Temizlik ve Değer” prosedürlerinin mimarıydı. Raymond Albert Ray Kroc fikriyle 24 Şubat 1961 yılında Chicago Illinois, Elk Grove Village’daki 12.000 m²’lik bir tesisin içindeki McDonald’s restoranının bodrum katında Hamburger Üniversitesi açıldı. Eğitime ilk olarak 15 öğrenci katılım gösterdi. Raymond Albert Ray Kroc bu konuda şöyle diyor: “Kalite, Hizmet, Temizlik ve Değer kelimelerini her tekrarladığımda bir tuğlam olsaydı, sanırım onlarla Atlantik Okyanusu’nu birbirine bağlayabilirdim.”

Franchise sahiplerini ve mağaza müdürlerini destekleyen, liderlik becerilerini geliştiren, müşteri ilişkilerini düzenleyen, bilgiyi sürekli ve kesintisiz bir değer haline getirip iş gücüne dönüştüren, McDonald’s restoranlarının operasyonel süreçlerini takip eden tüm prosedürler, face food kültürünün kurumsal özünde yaratılıp yaygınlaştırıldı. HU, Chicago, Hong Kong, Sidney, Hamburg, Tokyo, Çin, Singapur ve Dubai de kurulan McDonald’s kampüslerinden mezun olan yöneticiler “Hamburgeroloji” lisans diploması almaktadır.

McDonald’s Türkiye: ”Çalışma Şartları, Kariyer Fırsatları”

Ali Vardar, McDonald’s Türkiye lisansörlüğünü alarak 24 Ekim 1986 yılında ilk McDonald’s şubesini İstanbul’un Taksim meydanında açtı. Türkiye de McDonald’s’ın yaklaşık olarak 260 restoran işletmesi, 6000’ne yakın personeliyle beraber yılda 100 milyon misafire hizmet vermektedir. Yerli ürün ve hizmetlerin sunumu Türkiye de ki tedarikçilerden temin edilerek yapılmaktadır.

McDonald’s; restoranlarını evi, çalışanlarını ailesi, müşterilerini ise misafiri gibi görür ve karşılar. Adil ve eşit davranan bir iş veren olarak din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın, ev hanımlarına, öğrencilere ve emeklilere uygun pozisyonlarda çalışma hayatı ve kariyer edinme fırsatı sunar. Peki, McDonald’s kariyer basamakları nelerdir?

  • Ekip Üyesi
  • Ekip Lideri
  • Bölüm Müdürü
  • Vardiya Müdürü
  • İkinci Müdür
  • Birinci Müdür
  • Restoran Müdürü
  • Danışman
  • Operasyon Müdürü

McDonald’s ailesinde çalışma hayatınıza ”Ekip üyesi” pozisyonunda başlarsınız. Restoranın çalışma istasyonları, stok depoları hakkında oryantasyon eğitimi alırsınız. McDonald’s’ın tarihe ilham veren başarı hikayesi, hijyen, gıda güvenliği ve kalitesi, çalışma istasyonları hakkında videoları izleyebilir, uygulamalı eğitimler alabilir, görsel hafıza yardımıyla kendinizi geliştirebilirsiniz. İletişim becerilerinizi, davranış modellerinizi, McDonald’s prosedürlerine ve standartlarına bağlı kalarak tamamlarsanız, eğitim müdürleriniz tarafından ayın ”Ekip üyesi” plaketi alırsınız. Başarınızın devamlılığını sağladığınız takdirde, performans değerlendirmeniz, eğitim müdürleriniz tarafından onaylanır ve planlanır. Böylece kariyer basamaklarını sırasıyla çıkabilirsiniz.

Haftalık çalışma sistemine ve yasal mevzuata uygun olarak McDonald’s mağaza müdürü tarafından vardiya programı düzenlenir. Full time çalışma süresi 45 saat, part time çalışma süresi ise 30 saattir. Günlük toplam mesai süresi 8 saattir. 30 dakika yemek molası vardır. McDonald’s ailesine özel olarak tasarlanmış puanlama sistemine uygun menüleri alabilme ayrıcalıkları bulunmaktadır. Haftada bir gün seçip izin kullanabilirsiniz. Esnek çalışma saatleri; öğrencilere, emeklilere, ev hanımlarına uygun çalışma fırsatları sunmaktadır. Mağaza müdürü tarafından planlanan vardiya programı restoranın çalışma saatlerine göre değişkenlik gösterebilir;

  • Giriş: 08:00 Çıkış: 16:00
  • Giriş: 09:00 Çıkış: 17:00
  • Giriş: 10:00 Çıkış: 18:00
  • Giriş: 11:00 Çıkış: 19:00
  • Giriş: 12:00 Çıkış: 20:00
  • Giriş: 13:00 Çıkış: 21:00
  • Giriş: 14:00 Çıkış: 22:00
  • Giriş: 15:00 Çıkış: 23:00
  • Giriş: 16:00 Çıkış: 24:00
  • Giriş: 17:00 Çıkış: 01:00
  • Giriş: 18:00 Çıkış: 02:00
  • Giriş: 19:00 Çıkış: 03:00
  • Giriş: 20:00 Çıkış: 04:00

McDonald’s ailesine katılmak ister misiniz? Başvurularınızı McDonald’s İş Başvurusu linkine tıklayarak yönlendirilen resmi internet sayfasından online olarak yapabilirsiniz. Alternatif olarak McDonald’s şubelerinden de başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

McDonald’s: ”Bizimle Çalışmak İster misiniz?”

HIZLI YORUM YAP